Wat is de juiste bandenspanning voor je auto?

Met bandenspanning bedoelt men de overdruk die in banden aanwezig is. Voor elke auto is vastgesteld welke bandenmaat en spanning bij de auto hoort. Dit wordt door de fabrikant bepaald. Bandenspanning heeft invloed op uw veiligheid, maar ook bijvoorbeeld de levensduur van uw autobanden.

 

Hoe weet je welke bandenspanning goed is voor jouw auto?

Dit is altijd te vinden in het instructieboekje van uw auto. Heeft u deze niet meer? Geen nood, aan de binnenkant van de tankdop kunt u deze informatie ook vinden. Verder is deze vaak ook te vinden op een sticker in het handschoenenkastje. Niet iedere auto heeft dezelfde adviesspanning. Dit kan per automerk, type en/of model verschillen. Belangrijk om te weten is dat de adviesspanning wordt gegeven bij normaal gebruik va de auto. Bandenspanning hangt niet af van de bandenmaat. Een band kan bij een kleine auto een lagere spanning hebben en onder een grote auto een hogere bandenspanning.

 

Waarom is de juiste bandenspanning zo belangrijk?

Rijden op banden met de juiste bandenspanning is van belang voor de veiligheid van bestuurders en andere weggebruikers. Ook is het van belang bij een laag brandstofverbruik en lage bandenslijtage. Dit resulteert dan ook weer in minder financiële kosten voor u.

Luchtdruk bandenspanning

Bandenspanning wordt weergegeven met de luchtdruk eenheid bar

 

De perfecte druk voor uw auto

Bandenspanning wordt weergegeven met de luchtdruk eenheid bar. 1 bar is gelijk aan 1 atmosfeer en dat is de druk van de buitenlucht. Bandenspanning van personenauto’s ligt tussen de 1,8 bar en de 3,2 bar. Banden lopen leeg met 2 tot 5 procent per maand. Dit door de doorlaatbaarheid van het rubber waarvan de banden gemaakt zijn. Dit natuurlijk met uitzondering van een punctuur in de band door bijvoorbeeld een spijker of glaswerk. In dit geval zal de band zeker sneller leeglopen en is deze eerder aan vervanging toe.

Er zijn veel eisen waaraan een band moet voldoen, maar dit is allemaal voor onze veiligheid en om onze auto’s optimaal te kunnen gebruiken. Banden moeten stevig genoeg zijn om niet alleen de auto maar ook een lading te kunnen vervoeren. Daarnaast moet een auto grip kunnen houden op zowel een droog als nat wegdek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *