Verkeersveilige koptelefoons

Muziek in het verkeer

Het kan bijna nergens meer ontbreken: muziek, het is vrijwel altijd aanwezig. Op het werk, tijdens het studeren, in de winkels, maar vooral ook onderweg. Je favoriete zender in de auto, je eigen afspeellijst op Spotify, het is toegankelijker dan ooit. Onder jongeren is muziek ook zeer populair, en zeker zij hebben een voorkeur naar hun eigen muziek, en zijn volledig wegwijs met de nieuwste technologie. Kortom, er valt niet meer om heen te kijken, en deelnemers van het verkeer zullen dagelijks opmerken dat vooral jonge fietsers en voetgangers door het verkeer gaan met oordopjes of een koptelefoon. Het gehoor is hierdoor afgesloten van al het geluid van de buitenwereld, wat zorgt voor gevaarlijke situaties, die soms zelfs leiden tot een ongeval. Een probleem dat om een oplossing vraagt, en die is er.

Verkeersveilige koptelefoons

Verkeersveilige koptelefoons zijn er in alle soorten, kleuren en maten

Een veilig alternatief

Verschillende techbedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van een veilige manier van muziek luisteren onderweg. Naast koptelefoons bestaan er natuurlijk draagbare speakers, die onderweg gebruikt kunnen worden. Het nadeel hiervan is echter dat je niet voor jezelf muziek kan luisteren, zonder dat het storend is voor de mensen in je omgeving. De tot dusver impopulaire oplossing daarin tegen, is vrij simpel en effectief; een verkeersveilige koptelefoon. Je blijft het apparaat dragen op je hoofd, maar is zo gemaakt dat het je oren niet afsluit, waardoor het omgevingsgeluid niet word onderdrukt. Zo kan je genieten van je eigen muziek, zonder dat het ten kosten gaat van je alertheid. Daarnaast verbind je de koptelefoon via bluetooth, met bijvoorbeeld je smartphone, en kunnen oproepen beantwoord worden met een knop aan de zijkant, zodat je smartphone in je zak kan blijven. Kortom is dit een veilig alternatief, nadrukkelijk voor fietsers en voetgangers die muziek onderweg willen luisteren.

Verplicht of vanzelfsprekend?

Volgens het Centraal Bureau van Statistieken is het aantal verkeersongevallen de laatste paar jaren toegenomen, omdat veel verkeersdeelnemers minder alert zijn. Dit mede dankzij het gebruik van koptelefoons en smartphonegebruik. Men zou denken dat het dus vanzelfsprekend is om de veilige keuze te maken, door geen hoofdtelefoons meer te gebruiken, of een alternatief te zoeken. Het alternatief is er, maar het lijkt niet populair te zijn; zeker niet onder jongeren. Gelukkig word het probleem wel erkend, maar loopt Nederland nog achter qua ontwikkeling. In Frankrijk bijvoorbeeld, is het verboden om een koptelefoon te dragen in het verkeer, en staat daar een fikse boete tegenover. Het lijkt erop dat het, met de cijfers van nu, onvermijdelijk is dat de Nederlandse wetgeving hier vroeg of laat ook op aangepast zal worden. Tot die tijd is het alternatief aanwezig, maar is de keuze aan jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *