Waarom de airco in je auto niet onderhoudsvrij is

Wanneer de zomer er weer aankomt en het buiten steeds warmer begint te worden, zal je zien dat je in de auto de airconditioning steeds vaker aanzet. Heerlijk om die koele bries op je huid te voelen terwijl buiten de mussen van het dak vallen. Toch kan het zomaar zijn dat na een lange, koude winter je apparatuur niet helemaal meer optimaal werkt. Veel mensen hebben niet in de gaten dat je airco regelmatig onderhouden moet worden om ervoor te zorgen dat deze helemaal naar behoren werkt. Als je dit niet regelmatig doet kan dit zelfs gevaarlijke situaties opleveren. We leggen je graag uit hoe vaak je zo’n onderhoudsbeurt moet laten uitvoeren en wat er tijdens zo’n beurt precies gedaan wordt.

airco in de auto

De werking van je airconditioning

Om te begrijpen waarom je je apparatuur regelmatig moet laten controleren, is het eerst zaak om precies te weten hoe het allemaal werkt. Je airconditioning gebruikt een koudemiddel om ervoor te zorgen dat er een heerlijke koele lucht de auto in wordt geblazen. Dit doet het apparaat door dit koudemiddel te laten verdampen waardoor de warme lucht in de auto als het ware in het apparaat wordt gezogen. Zo wordt de warme lucht dus als het ware vervangen door koelere lucht en zal de temperatuur in je auto al snel dalen. Wat veel mensen daarnaast ook niet weten is dat je airco ook je auto verwarmt in de winter wanneer jij de verwarming aanzet. In plaats van alleen in de zomer gebruik je je airco dus het gehele jaar door en is het belangrijk dat deze in optimale conditie is.

Hoe vaak moet je de installatie laten nakijken?

Doordat je dit systeem zo vaak gebruikt, is het niet zo gek dat er hier en daar ooit eens iets kapot gaat. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Precies om die reden raden monteurs aan om je airco ieder jaar minstens een keer na te laten kijken en om het jaar te laten bijvullen. Tenzij je het gevoel hebt dat iets niet naar behoren werkt, dan kun je het beste zo snel mogelijk een afspraak maken met de autogarage. Tijdens zo’n beurt kan de monteur de filters vervangen, het koudemiddel aanvullen en checken of er niets kapot is en of er geen lek is. Op deze manier voorkom je dat er een grote onderhoudsbeurt of zelfs een nieuwe airco nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *