De slimme autoruit en de slimme sleutel zijn onderweg

De smartphone neemt een steeds prominentere plek in onze samenleving in. Vanaf de introductie eind jaren negentig zijn de mogelijkheden in een sneltreinvaart toegenomen..De rekenkracht neemt nu zelfs zo toe dat we een supercomputer als pocketformaat in onze zak dragen. Met die rekenkracht kwam ook de revolutie van de ontwikkeling in de apps. Tegenwoordig is er voor elke functie een app te verkrijgen. Via die apps kunnen we radio luisteren, internetten, tv kijken en we bankieren met een app is de gewoonste zaak van de wereld geworden. En daar komt straks nog een stap voorwaarts bij, want naast onze huissleutels als de meest trouwe zak genoot  kan de telefoon binnenkort ook de autosleutel gaat vervangen.

 

Binnen 3 tot 5 jaar moet de app de autosleutel zelfs volledig vervangen hebben. Tenminste dat is de voorspelling als het aan verzekeringsmaatschappij Allianz ligt. En dat is geen gekke gedachte.  Bij de e-bikes zijn er dergelijke apps al een tijd in omloop. Met een app op je telefoon kan je je fiets van het slot afhalen. Een soortgelijke ontwikkeling staat nu ook te gebeuren voor de auto.

Gaat de virtuele sleutel de normale autosleutel vervangen?

Mercedes biedt de virtuele optie al aan, gebruikers kunnen met de sleutel  de auto ontgrendelen en de motor starten. Om te zorgen dat de autodieven geen misbruik kunnen gaan maken wordt er aanbevolen om bepaalde veiligheidseisen zo snel mogelijk te standaardiseren. Zoals bijvoorbeeld het kopiëren van de virtuele sleutel te verbieden. En dat alleen de eigenaar een sleutel kan bij laten maken net als bij een fysieke auto sleutel.

 

Tevens is het belangrijk dat de verbinding tussen de smartphone en de auto goed versleuteld is. En er zou een trackingssysteem in moeten zitten die kan aangeven waar de auto zich bevindt er wie er mee reed.

vooruit

De ontwikkeling van de slimme autoruit

Ook op andere vlakken lijkt de auto en een snelle ontwikkeling in de verdigitalisering door te
maken. Konden we wel al de slimme autoruit met regensensoren dan komt er binnenkort misschien een mooie extra variant bij. Autofabrikant Ford heeft namelijk een autoruit ontwikkeld waar blinden en slechtzienden het landschap kunnen ervaren.

Het nieuwe concept heet Feel The View en maakt foto’s die razendsnel worden omgezet in monochrome afbeeldingen met hoog contrast. Deze afbeeldingen worden vervolgens door middel van special LED’s op het glas gereproduceerd. Wanneer het beeld wordt aangeraakt, trillen verschillende grijstinten met een bereik van 255 verschillende intensiteiten.Hierdoor kunnen de passagiers het tafereel aanraken en het landschap herleiden. Feel The View is bedacht en ontwikkeld door Ford Italië en GTB Roma, in samenwerking met Aedo, een Italiaanse start-up die gespecialiseerd is in apparaten voor blinden en slechtzienden.

 

Conclusie

Het is mooi om te zien dat naast de de TV en smart opties nu ook de auto steeds meer meegenomen wordt in de ontwikkelingen op het digitale gebied. Het laat zien dat  het ontwikkelingen van apps en slimme apparaten steeds volwassener aan het worden zijn.
Met de bovenstaande opties in de nieuwe auto’s is het zeker een stap voorwaarts richting het nieuwe rijden in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *