Achterlicht auto vervangen

Kan je zelf het achterlicht van je auto vervangen?
Je rijdt op de weg. Misschien ben je net onderweg naar huis vanaf je werk. Je kijkt in je spiegel en ziet dat iemand je een seintje geeft. Zuchtend stop je, stap je uit en check je de auto. Je ziet het vrijwel meteen, je achterlicht is kapot. Dat wordt weer een dure reparatie, of kan je ook zelf je achterlicht maken?

Zelf een autolamp vervangen bij oudere auto’s

Als je een beetje goed om kan gaan met auto’s kan je bij een oudere auto de autolamp vaak prima zelf vervangen. Vaak moet er om bij het achterlicht te komen wel wat bekleding van het interieur verwijderd worden maar over het algemeen is hier zeer makkelijk bij te komen. Ook de koplamp is vaak makkelijk te vervangen. Het gaat aak om het stadslichtlampje en het dimlicht. De meest toegepaste types lampen zijn H1, H7 en H4.
Het dimlicht is eigenlijk de meest belangrijke lamp in de koplamp omdat deze u het meest zicht biedt. Als u deze niet heeft ziet u dus bijna niets en kunt u ook een boete riskeren. Indien u aangehouden wordt krijgt u vaak wel de mogelijkheid om deze ter plekke te vervangen, het is dan dus wel van belang dat u een nieuwe lamp bij u draagt.
Als u de lamp gaat vervangen is het erg verstandig om hierbij het instructieboekje van uw auto te gebruiken. Vaak staat hier heel duidelijk in vermeld hoe je de lamp het beste vervangen kan. Let op dat het vet dat aan je handen zit vaak de levensduur van de lamp vermindert.

Achterlicht auto vervangen

Het is belangrijk dat alle lampen van je auto het goed doen. Je achterlicht moet gelijk vervangen worden wanneer deze kapot is.

Steeds lastiger om een lamp te vervangen

Bij de modellen die de laatste jaren uit zijn gekomen is het steeds lastiger geworden om zelf een lamp te vervangen. Vaak kun je bijvoorbeeld de koplampen niet meer met de gewone hand bereiken. Soms is zelfs het hele compartiment van de motor afgedekt. Uit een onderzoek van de ANWB blijkt zelfs dat bij meer als veertig procent van de auto’s die nu op de weg rijdt de lamp niet in een korte tijd te vervangen is.

Als u een oude auto heeft lukt het u dus wellicht nog om de lamp zelf te vervangen, anders is het toch een ritje naar de garage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *