Fiat: lieveling van miljoenen

De eerste generatie van de Fiat Punto werd in 1993 geïntroduceerd en is voor Fiat een groot verkoopsucces geworden. Dit ontwerp van Italdesign volgde de Fiat Uno op en was direct als drie- en vijfdeurs hatchback leverbaar. In 1997 was dit model zelfs de best verkochte auto van Europa; mede door de verschillende van benzine- en dieselmotoren die vanaf het begin al leverbaar waren. Ook kwam er al in 1994 een cabrioletversie op de markt die door zijn relatief lage prijs goed verkocht werd.

De tweede generatie

In 1999 was het tijd voor een nieuw getekende Punto. Ondanks het geheel nieuwe ontwerp was de auto toch direct als Punto te herkennen. De driedeurs en vijfdeurs weken qua design wel iets van elkaar af, waarbij de driedeurs iets sportievere trekjes had. De auto groeide niet veel ten opzichte van zijn voorganger, maar dat heeft de populariteit nooit in de weg gestaan. De Fiat Punto II werd in 2005 opgevolgd door de Fiat Grande Punto, maar toch werd de tweede generatie ook na 2005 nog gebouwd en geleverd als Punto Classic.

De auto groeit uit tot Grande Punto

Voor de Grande Punto schakelde Fiat het Italiaanse bureau Italdesign weer in en dat was een goede keuze. De auto groeide zo’n 6 cm. in wielbasis en ook de totale lengte nam toe. Hierdoor was de Grande Punto een veel ruimere auto dan zijn voorgangers. Ook dit model werd weer met vele benzine- en dieselmotoren geleverd en ook waren diverse uitrustingsniveaus mogelijk. In 2009 kreeg de auto een facelift en ging voortaan als Punto Evo door het leven. In 2012 volgde alweer een opfrisbeurt, deze keer iets grondiger. De auto heet vanaf dat moment weer Fiat Punto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *