Een autoverzekering voor jonge bestuurders afsluiten

Er moet door iedereen die met de auto rijdt op de Nederlandse wegen voor worden gekozen om een bepaalde autoverzekering af te sluiten. Wat de autoverzekering betreft kan er een keuze worden gemaakt uit drie verschillende mogelijkheden. Natuurlijk gaat het hierbij om de WA-verzekering en de beperkt en volledige cascoverzekeringen. Het is echter zo dat er buiten deze verschillende opties ook nog rekening dient te worden gehouden met bijvoorbeeld de leeftijd waar de verzekeringnemer over beschikt. Een autoverzekering voor jonge bestuurders afsluiten is bijvoorbeeld net wat minder eenvoudig (en interessant) dan een autoverzekering afsluiten voor bestuurders die reeds wat ouder zijn. Zou u hier graag meer over te weten willen komen? Dat is mogelijk middels de informatie hier op deze pagina!

Welk probleem stelt er zich precies?

Er kan in de praktijk worden vastgesteld dat er zich een bepaald probleem stelt voor wat het afsluiten van een autoverzekering voor jongeren betreft. Dit probleem heeft vooral te maken met het feit dat er nog geen sprake is van een bepaald schadeverleden. Met andere woorden, het valt voor de toekomstige verzekeraar nogal moeilijk (om maar niet te zeggen onmogelijk) in te schatten wat het risico is dat men loopt met het verzekeren van de jongere in kwestie.

Een tweede probleem dat zich stelt heeft natuurlijk rechtstreeks te maken met de leeftijd van de jongere in kwestie. Als verzekeraar gaat men er namelijk vanuit dat, hoe langer iemand met de auto rijdt, hoe meer ervaring die persoon uiteraard heeft. Bijgevolg zou dit het risico op een (verwijtbaar) ongeval met schade aanzienlijk moeten beperken. Voor jongeren ontbreekt die ervaring en dat vertaalt zich volgens de verzekeraar automatisch in een hogere premie.

Is een autoverzekering voor jonge bestuurders altijd onbetaalbaar?

Wanneer u de bovenstaande informatie heeft gelezen is de kans groot dat u nu denkt dat het afsluiten van een autoverzekering voor een jonge bestuurder in de praktijk onbetaalbaar is. Dat kan zeker zo zijn, maar gelukkig is dat niet noodzakelijk. Er bestaan namelijk verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de verzekeringspremie behoorlijk kan worden gedrukt. In eerste instantie is het voor ouders bijvoorbeeld mogelijk om hun kind tijdelijk onder hun verzekering mee te laten rijden. Dit zal de verzekeringspremie weliswaar doen stijgen, maar het is voordeliger dan het afsluiten van een aparte autoverzekering. Let wel, dit is enkel en alleen mogelijk wanneer de jongere met dezelfde auto rijdt (als bijbestuurder).

Een tweede optie is om te kiezen voor een specifieke jongerenverzekering die wordt aangeboden door menig aantal autoverzekeraars. In dit geval wordt er een speciale autoverzekering voor jonge bestuurders afgesloten waar een aantal extra, beperkende voorwaarden aan verbonden zijn. Het wordt altijd aangeraden om grondig de polisvoorwaarden door te nemen en te vergelijken bij verschillende verzekeraars. Alleen op die manier zult u voor uzelf kunnen bepalen welke optie nu precies het meest interessant is.

Vind hier goedkope autoverzekeringen voor studenten!

Tip! Verlaag het eigen risico van de autoverzekering!

Door het volgen van de informatie hierboven is het in de praktijk zeker mogelijk om het kostenplaatje van uw autoverzekering enigszins te verlagen. Dit gezegd hebbende is het nog altijd best mogelijk dat de kosten nog steeds te hoog uitvallen. Kan er daar verder nog wat aan worden gedaan? Zeker. Het is namelijk mogelijk om het eigen risico van de autoverzekering naar eigen wens aan te passen. Uiteraard beschikt het eigen risico altijd over een bepaalde bodem, maar het is wel mogelijk om deze aanzienlijk te verhogen. Dit is volgens de meeste jongeren helemaal niet interessant, maar er zit wel degelijk een interessant voordeel aan vast.

Voor de autoverzekering geldt (net zoals bij de meeste andere verzekeringen) steeds dat er een zeker eigen risico op wordt aangerekend. Dit eigen risico wordt eigenlijk standaard bepaald, maar kan eventueel naar wens worden verhoogd. Des te hoger het eigen risico komt te liggen, des te lager de periodieke verzekeringspremie zal uitvallen. Ook op deze manier is het voor jongeren dan ook perfect mogelijk om de kosten van hun autoverzekering enigszins te drukken. Let wel, bij een schadegeval liggen de zelf te betalen kosten dan uiteraard meteen wel een behoorlijk stuk hoger. Daar moet dus zeker ook rekening mee worden gehouden.

autoverzekering vergelijken

autoverzekering vergelijken

Let op de restricties van bepaalde jongeren autoverzekeringen!

Om ervoor te zorgen dat het afsluiten van een autoverzekering voor nieuwe, jonge bestuurders betaalbaar blijft hebben verschillende verzekeraars de keuze gemaakt om dus uit te pakken met een speciaal type van autoverzekering. De jongeren autoverzekering lijkt op het eerste zicht sterk op de normale autoverzekering, maar er zijn toch best een aantal verschillen bij merkbaar. Neem nu bijvoorbeeld het vermogen waar de auto over mag beschikken.

Voor een gewone autoverzekering geldt dat er geen limiet bestaat voor wat het vermogen van de auto betreft. Dat kan bij een jongeren autoverzekering wel even anders zijn. Verschillende verzekeraars hebben er dan ook voor gekozen om een beperking op te leggen voor het vermogen. Deze beperking kan sterk variƫren, maar ligt in het merendeel van de gevallen tussen de 65 en 80 kW. In het bijzonder voor nieuwe klanten ligt de beperking eerder tussen de 65 en 70 kW. Nogmaals, dit is steevast afhankelijk van de verzekeraar waar u een beroep op beslist te doen. Bent u reeds klant bij een bepaalde verzekeraar, bijvoorbeeld via de ouders? Dan is het mogelijk dat u kunt rekenen op extra interessante voordelen.

Tot aan welke leeftijd is een jongeren autoverzekering mogelijk?

Het spreekt tot slot voor zich dat een autoverzekering voor jonge bestuurders ook niet tot aan een onbeperkte leeftijd kan worden afgesloten. Ook hiervoor geldt dat de beperkingen kunnen variƫren afhankelijk van de verzekeraar waar een beroep op wordt gedaan. In principe is het in de praktijk echter zo dat het afsluiten van een autoverzekering voor jonge bestuurders tot de mogelijkheid behoort voor mensen tussen de leeftijd van 18 en 25 jaar. Hou er rekening mee dat de verzekeringspremie niet continue even hoog hoeft te blijven. Naarmate er schadevrije jaren worden opgebouwd is het dan ook mogelijk dat de hoogte van de premie in de loop der jaren (behoorlijk) zal afnemen. Let wel, is er tussentijds sprake van een schadegeval? Dan zal dat de premie uiteraard opnieuw doen stijgen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *